2010 Haberleri

"Matbaa Sektöründe İş Hayatına Atılan İlk Adımlar" Semineri

 

Marmara Üniversitesi Matbaa Kulübü, BASEV Koordinasyonu, BASEV Kadın Platformu organizasyonu ve BASEV Üniversite Komitesi işbirliği ile düzenlenen  "Matbaa Sektöründe İş Hayatına Atılan İlk Adımlar" konulu sempozyum, 21 Aralık 2010 tarihinde, 09:00-12:00 saatleri arasında, Marmara Üniversitesi İbrahim ÜZÜMCÜ Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Fatma APAYDIN'ın (BASEV Mütevellisi ve Michael Huber Yönetim Kurulu Üyesi) yaptığı "Matbaa Sektöründe İş Hayatına Atılan İlk Adımlar" olarak adlandırılan seminere konuşmacı olarak; Alparslan BALOĞLU (BASEV Mütevellisi / A4 Ofset Yönetim Kurulu Başkanı), Engin KURT (Bornova Matbaa Mürekkepleri Genel Müdür Yardımcısı), Ayşe UMUR (BASEV Bursları Komite Yönetmeni / Umur Basım Yönetim Kurulu Üyesi), Serra YILMAZ (BASEV Üniversite Komite Üyesi / Xerox) ve Özgül YAMAN (BASEV Kadın Platformu Üyesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu Bil MYO Basım Yayım Teknolojileri Program Başkanı) katıldı. Konuşmacılar konuşmalarını bitirdikten sonra, soru cevap kısmına geçildi. Seminerin sonunda konuşmacılara plaketleri öğrenciler tarafından verilerek seminer sona erdi.


Haber Türk Gezisi

 

Matbaa klübü olarak bu yıl ilk gezimizi HABERTÜRK gazetesi basım tesislerine düzenledik. Gezimiz süresince Murat ÖLMEZ ve Uğur KANTIK bizlere eşlik etti. Gezimiz ilk olarak küçük bir tanıtım ve sohbet amacıyla toplantı salonunda başladı. Baskı tesislerinde ilk olarak kağıt deposu ve kağıt yükleme alanı gezildi. İkinci olarak kalıpların hazırlandığı ve baskı kontrolünün yapıldığı alanlar gezildi. Daha sonra baskı makinesi ve çevresi gezildi, son olarak çıkış ve paketleme üniteleri gezilerek gezimiz tamamlandı.

Gezimiz sırasında bize eşlik eden Sn. Murat ÖLMEZ, Sn. Uğur KANTIK ve tüm HABER TÜRK  çalışanlarına teşekkür ederiz.


11. Uluslararası Matbaa Teknolojileri ve Kağıt Fuarı Düzenlendi. 

 

Matbaa Sektörünün Büyük Buluşması PRINTTEK 2010 11. Uluslararası Matbaa Teknolojileri ve Kağıt Fuarı 24 - 28 Kasım 2010 tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi, Büyükçekmece - İstanbul'da gerçekleşti.

Matbaacılık mesleğine gönül verenlerin günümüzün en son teknolojileri ile buluştuğu fuar da, bölümümüz de geçmiş fuarlarda da olduğu gibi yine stand açarak ziyaretçilerle buluştu.

Fuarda 3. salonda yer alan bölümümüz ziyaretçilerle buluşmasının yanı sıra düzenlediği eğitim etkinlikleriyle de ön plana çıktı. Fuarda Yrd. Doç. Dr. Mehmet Oğuz (Ofset Baskı Sistemi), Yrd. Doç. Dr. Osman Şimşeker (Flekso Baskı Sistemi), Arş.Gör. Batuhan Kurt (Karton Ambalaj Üretimi) ve Öğr. Gör. Dr. Türkün Şahinbaşkan (Dijital Baskı ve Renk Yönetimi) hocalarımız seminer verdi. Ayrıca Münir  Demirel'in (Renk Algılama ve Ölçme Temel Bilgileri) seminerinide bölümümüz düzenledi. 


Xerox 700 Eğitimi Gerçekleşti

 

Geçtiğimiz günlerde Xerox tarafından bölümümüze kurulumu yapılan Xerox 700 dijital baskı makinesi için 25 ekim 2010 tarihinde Avery Dennison firmasına Xerox tarafından makinanın kullanımı hakkında eğitim verildi.


VI. Uluslararası Ambalaj Kongresi Gerçekleşti

VI. Uluslararası Ambalaj Kongresi Kimya Mühendisliği ve Ambalalaj Sanayicileri Derneği işbirliği ile 16-18 Eylül 2010 tarihleri arasında İstanbul Kültür Üniversitesinde büyük bir katılımla gerçekleştirilmiştir. Kongreye bölümümüz öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mehmet Oktav, yüksek lisans danışmanlığını gerçekleştirtiği öğrencisi Mustafa İnce ile birlikte yazmış olduğu "Karton Ambalajda Baskı Sonrası İşlemlerin Tüketici Tercihine Etkisinin İncelenmesi" konulu bildiri ile katılmıştır. Ayrıca bölümümüzden Arş. Gör. Dr. Sinan Sönmez hocamız, doktora sonrası çalışma yaptığı Western Michigan Üniversitesindeki Prof. Dr. Paul D. Fleming, Prof. Dr. Margaret K. Joyce, Prof. Dr. Alexandra Pekarovicova ve Vyankat D. Sindphale ile beraber hazırladıkları "Flekso Baskıda Kuşeleme ve Yeşil Mürekkep Etkileşimi" başlıklı posteri ile katılmıştır. Arş. Gör. Dr. Sinan Sönmez hocamızın katıldığı bu poster kongre değerlendirme kurulu tarafından üçüncülüğe layık bulunmuştur.


Sinan Hocamız Amerika'dan Döndü

Bölümüz öğretim elemanlarından Arş. Gör. Dr. Sinan Sönmez, Western Michigan University, Paper Engineering, Chemical Engineering and Imaging de gerçekleştirdiği doktora sonrası çalışmasını tamamlayarak bölümümüzdeki görevine dönmüştür. Arş. Gör. Dr. Sinan Sönmez, Western Michigan Üniversitesinde bulunduğu süre içersinde, Prof. Dr. Paul D. Fleming danışmanlığında "Nano Büyüklüğündeki Pigment Partiküllerle Kuşelenmiş Kartonların, Dijital Baskı Teknolojilerindeki Basılabilirliklerinin Geliştirilmesi" konulu çalışmayı gerçekleştirmiştir. Çalışma Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu(TÜBİTAK) tarafından da desteklenmiştir. Arş. Gör. Dr. Sinan Sönmez Amerika Birleşik Devletlerinde bulunduğu süre içersinde TAGA - Technical Association of the Graphic Arts, TAPPI - PaperCon 2010 ve NIP - 26th International Conference on Digital Printing Technologies kongrelerine, gerçekleştirmiş olduğu çalışmalar hakkında yazdığı makaleler ile katılma fırsatı da bulmuştur.


Geleneksel 3. Mezunlar Buluşması Yapıldı

Türkiye'de lisans düzeyinde matbaacılık eğitimi veren ilk kurum olan bölümümüz 2010 yılında 30. Mezunlarını verecektir.

Matbaacılık sektörü ve eğitimine öncülük eden bölümümüzün, tüm mezunlarını bir araya getirerek yeni mezunlarımızla tanışmalarını ve dayanışma içinde olmalarını sağlamak amacıyla organize edilen ve geleneksel hale gelen mezunlar buluşmasının üçüncüsü 13 haziran pazar günü Marmara Üniversitesi 125. yıl Anfi Tiyatrosunda 14:30-19:00 saatleri arasında gerçekleşmiştir. Bu buluşmada sunuculuğu son sınıf öğrencilerimizden Özge Sezince yapmıştır. Diğer tüm hizmetleri 2010 yılı yeni mezun öğrencilerimiz yapmışlardır.

Buluşmamız Bölüm başkanımız Doç. Dr. Efe N. Gençoğlu ve organizasyon koordinatörü hocamız Yar. Doç. Dr. Hayri Ünal hocalarımızın konuşmaları ile başladı. Konuşmalarda, Hayri hocamız bu organizasyonun önemine değinirken, Efe hocamızda bölüm faaliyetlerimizden ve Teknik Eğitim Fakültelerinin kapatılması ve akabinde yeni Matbaa Bölümünün henüz açılmamasına değindi. Efe hocamız bu konu ile ilgili yapılan çalışmalardan da detaylı olarak bahsetti.

Daha sonra geçen yıl da olduğu gibi 25.yılını dolduran mezunlarımıza sertifikaları verildi. Ayrıca geçici mezuniyet belgelerini daha önceden teslim etmiş öğrencilerimizede diplomaları verildi.

Huber Türkiye firması tarafından örgün ve ikinci öğretim birincilerimiz Orhan Akcan ve Emre Saraç'a birincilik ödülü olarak dizüstü bilgisayar verildi. Ödülleri verilirken Huber Türkiye yetkilileride bu günün anlam ve önemi hakkında konuşma yaptılar.

Üçüncü Mezunlar Buluşması Ana Sponsoru Orhan Çakıl San. ve Tic. Ltd. Şti. dir. Buluşmada hediye sponsorluklarda olmuştur. Bunlarda; 5 adet Matbaa Haber dergisi bir yıllık aboneliği, 5 adet Basım Dünyası (Basev) bir yıllık aboneliği, 5 adet çanta ve kırtasiye seti (Umur Basım), 2 adet English Time eğitim kuru, 9 adet Tincan Ambalaj kozmetik seti, 1 adet Huber Lüp, ve 3 adet DYO Matbaa Mürekkepleri hediye paketidir. Bunların haricinde 5 adet Flekso Baskı Sistemi ve 5 adet Renk Yönetimi kitabı da hediye olarak verilmiştir.

Mezunlar buluşması yiyecek içecek ikramları ve keyifli canlı müzik ziyafetiyle sona erdi.

Mezunlar buluşması ile ilgili detaylı resimler için 

http://www.facebook.com/album.php?aid=2061322&id=1049860702


Ulusal Beceri (Skills Türkiye)Yarışmasında bölümümüzü baskı teknisyenliği alanında temsil eden 2. Sınıf öğrencimiz Mesut Kuloğlu birinci oldu.

Avrupa'da ve Dünya'da Euroskills (Avrupa Beceri Yarışması) ve Worldskills (Dünya beceri yarışması) adıyla  yaklaşık 60 yıldır beceri yarışmaları düzenlenmektedir. Her yıl yaklaşık 52 ülkeden 45 kategoride yarışmalar düzenlenmektedir. 

Ülkemizde ilki gerçekleştirilen Skills Türkiye ( ulusal beceri yarışması) yarışması 12 kategoride yapıldı. Bu yarışmada birinci olan ekipler Euroskills (Avrupa Beceri Yarışması) 2010 yılının Aralık ayında Portekizin Lizbon şehrinde ülkemizi temsil edecekler. Ayrıca bu ekipler  2011 yılının Ekim ayında İngilterenin Londra şehrinde gerçekleştirilecek Worldskills (Dünya beceri yarışması ) yarışmasında da ülkemizi temsil edecekler.

Ülkemizde ilki gerçekleştirilen beceri yarısmasının kategorilerinden bir tanesi çoklu medya adı altında grafik tasarım, web tasarım ve baskı teknisyenliği alanlarında gerçekleştirildi. Bölümümüzü baskı teknisyenliği alanında temsil eden 2. Sınıf öğrencimiz Mesut Kuloğlu birinci oldu ve ülkemizi Lizbon'da ve Londra'da temsil etme hakkına sahip oldu. Mesut ödülünü Milli Eğitim Bakanımız Sayın Nimet Çubukçu'dan almıştır.


Umur  San. Tic. A.Ş. Gezisi

Matbaa Kulübü 2010 yılının ikinci sektör gezisini Umur  San. Tic. A.Ş.'ye düzenledi. 09.04.2010 tarihinde gerçekleşen gezide Yrd. Doç. Dr. Hüseyin N. Beytut, Arş. Gör. Doğan Tutak ve Arş. Gör. Emine Arman  öğrencilere eşlik etti.

Gezimizin ilk aşamasında kısa bir firma tanıtımı yapıldı. Daha sonra ilk olarak kağıt bölümü gezildi. Ardından tabaka offset ve web offset bölümleri gezildi. Gezinin son bölümünde mücellithane, defter üretimi, paketleme kısımları gezildi.

Umur  San. Tic. A.Ş insan kaynakları öğrencilerimiz için küçük bir seminer sunumu yaptı. Seminerde iş başvurusu ve işe alınma esasları hakkında geniş bilgiler verildi.

Bu sunum için öğrencilerimiz adına Sn. Dilek Koyuncu'ya ve ekibine ayrıca tüm gezi boyunca bize yardımcı olan Sn. Ahmet Hüseyin Kılıç'a Sn. Neşe Yoğunali ile tüm Umur  San. Tic. A.Ş çalışanlarına bir daha teşekkür ediyoruz. 


Yeni Eleman

05.04.2010 tarihinde Ahmet Akgül hocamızın oğlu dünyaya geldi. Kendisini ve ailesini tebrik eder sağlıklı ve mutlu bir hayat dileriz.


Rotopak (Amcor) A.Ş. Gezisi

Matbaa Kulübü 2010 yılının ilk sektör gezisini Rotopak (Amcor) A.Ş. ye düzenledi. 02.04.2010 tarihinde gerçekleşen gezide Yrd. Doç. Dr. Hüseyin N. Beytut, Arş. Gör. Doğan Tutak ve Arş. Gör. Ahmet Akgül öğrencilere eşlik etti.

Geziye ilk olarak kısa bir güvenlik filmi seyredilerek başlandı. Daha sonra steril bir ortamda üretimini gerçekleştiren firma , öğrencilerimize önlük, galoş ve lastik ayakkabılar giydirdikten sonra gezimiz başladı. Öncelikle basılacak folyoların üretim süreci gezildi. Daha sonra üretim de kullanılan Tifdruk baskı makineleri tanıtıldı. En sonunda da küçük bir sunum yapılarak gezimiz tamamlandı.

Bu gezimizde bize yardımcı olan Rotopak (Amcor) A.Ş. çalışanlarına misafirperverliği ve ilgisinden dolayı çok teşekkür eder, ayrıca geziye katılan ve emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederiz.


BASEV Kadın Platformu Marmara Üniversitesi'ndeydi

 

BASEV Kadın Platformu Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Matbaa Eğitimi Bölümü'nde Matbaa Sektörünün Yeni Mezunda Aradığı Nitelikler ve Matbaa Sektöründe Bayanların Rolü konulu bir panelde 10 Mart Çarşamba günü Göztepe Yerleşkesi İbrahim Üzümcü Konferans salonunda öğrencilerle bir araya geldi.

Panelistler arasında Michael Huber Kurumsal Yöneticisi Fatma Apaydın, UPM Türkiye Genel Müdürü Gülay Akkuş, Ekol Ofset'ten Ülkü Büyükgönenç, Duran Makine'dan Ceylan Duran, Ak Basım'dan Ayşe Kösebay ve Tunç Matbaası'ndan Tuğba Tunçbilek gibi matbaa sektörünün önde gelen bayan yöneticileri vardı.


Arif Özcan Hocamız evlendi

09.03.2010 tarihinde, saat 10:00 da Kadıköy evlendirme Dairesi'nde evlenen Arif ve Selin'e bir ömür boyu sağlık ve mutluluklar dileriz.


Teknoloji Fakültesinin Bölümleri belli oldu

Marmara Üniversitesi Rektörlüğü'nün, Teknoloji Fakültesi Bünyesinde bölümler açılması konusundaki teklifi 03.03.2010 tarihli Yüksek Öğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve 2547 sayılı kanun'un 2880 sayılı kanun'la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca adı geçen fakülte bünyesinde aşağıda belirtilen bölümlerin açılması uygun görülmüştür.

Makine Mühendisliği Bölümü

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

Mekatronik Mühendisliği Bölümü

Metalurji ve Malzeme Mühendislği Bölümü

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Tekstil Mühendisliği Bölümü 


DuPont Semineri Yapıldı

DuPont™ Cyrel®, 35. yılı kutlamaları kapsamında DuPont Ambalaj Grafikleri 18 Ocak 2010 tarihinde Marmara Üniversitesi’nde teknik seminer düzenledi. Asuman Yazıcı'nın açılış konuşması ile başlayan seminere Barry James, Efe Gençoğlu, Jan Scharfenberg, David Harris ve Pier-Luigi Sassanelli konuşmacı olarak katıldılar. 

Seminerde Marmara Üniversitesi’nden Doçent Dr. Efe Gençoğlu, flekso baskı konusundaki kitabın ikinci basımı ile  ‘DuPont 2009 New Horizons’ ödülünü aldı. Seminerin sonunda ise Matbaa Kulübü Danışman Öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Beytut ve öğrenciler konuşmacılara plaket verdiler.

‘New Horizons’ ödülü, 2007’de Valensiya İspanya’da gerçekleşen Grand Prix Cyrel® vesilesiyle başlamıştır, fleksografi ve ambalaj baskısı endüstrilerine kaydadeğer katkı sağlayan kişi ve kuruluşları ödüllendirmektedir. Ödül alan kişi ve kuruluşlar üstün başarıları değerlendirilerek seçilmektedir.


Etiket Tasarım Yarışmasında bir ödül daha

Etiket Sanayicileri Derneği (ESD) tarafından düzenlenen Etiket Tasarım Yarışmasında "Yılın En Başarılı Tasarımı Ödülü" nü bölüm öğrencilerimizden Orhan Akcan kazandı.

ESD tarafından  düzenlenen ve gençleri tasarıma teşvik etmek, etiketteki tasarımın önemi konusunda kamuoyunun dikkatini çekmek ve öğrencilerin sanatsal verimliliğini arttırmak amacı güden yarışma bu yıl 15 Ocak 2010 tarihinde Holiday Inn Otelde yapılan balo ile sona erdi. Yarışmaya 150 öğrenci 400 eserle katıldı. Yarışmaya Dr. Oktay Duran Matbaa Meslek Lisesi, Gazi üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Buca Eğitim Fakültesi'nden öğrenciler katıldı. Öğrencimiz Orhan Akcan "Kontrol sizde mutluluk cebinizde" sloganlı tasarımla Yılın En Başarılı Tasarımı Ödülü'nü aldı.


Bu sayfa Matbaa Eğitimi Bölümü tarafından en son 09.05.2014 11:45:14 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM