2011 Haberleri

Yılın Son Gezisi HaberTürk Gazetesi'ne Gerçekleştirildi.

Matbaa Kulübü 2011 yılının son sektör gezisini HaberTürk Gazetesine düzenledi. 21.12.2011 tarihinde gerçekleşen gezide, Arş. Gör. Doğan Tutak öğrencilere eşlik etti.

Gezi süresince gazetenin üretim aşamaları baştan sona ilgili kişilerce detaylı bir şekilde anlatıldı. Gezinin ilk bölünde Ctp sistemde kalıpların nasıl hazırlandığı, makineye takılması sırasında hangi işlemlerden geçtiği, bobin ambarı ve bobin yükleme üniteleri, kağıt değişim işlemleri, gazete kağıdının nasıl katlandığı ve insertlerin nasıl bir araya getirildiği, üretim sırasında öğrencilerimize gözlemleme fırsatı verildi. Kısa bir yemek arasından sonra gezinin ikinci bölümünde ise soru – cevap kısmına geçildi. Öğrencilerimiz gazete üretimi hakkında bilgi sahibi odu.

HaberTürk Gazetesi çalışanlarına, Gezimizde bize eşlik eden Sn. Murat Ölmez ve Uğur kantık’a misafirperverliği ve ilgisinden dolayı çok teşekkür eder, ayrıca geziye katılan ve emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederiz.


 4. ULUSLARARASI MATBAA TEKNOLOJİLERİ  SEMPOZYUMU YAPILDI

 

4. Uluslararası Matbaa Teknolojileri  Sempozyumu 24-26 Kasım 2011 tarihinde İstanbul Raddisson Blue Sefaköy İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.

Sempozyumda, baskı öncesi, baskı, baskıda kalite, malzeme, matbaacılıkta sağlık, renk yönetimi, basım sektöründe iletişim ve verimlilik, matbaacılık eğitimi, meslek standartları oluşturma çalışmaları, grafik ve tipografi konularında 33 sözlü, 12 poster bildiri sunulmuştur. Sunulan bildirilerin çağrılı konuşmacılar dahil 12 tanesi Almanya, Amerika, İngiltere, Hindistan gibi ülkelerden gelen bilim adamları tarafından sunulmuştur.

Ayrıca 3’ü Amerika, 1’i İngiltere’den olmak üzere 4 çağrılı konuşmacı Matbaacılıkta Standartlar, Renk Yönetimi, Dijital Baskı ve Sektörün Sorunları ve geleceği ile ilgili bildiriler sunmuşlardır. Sempozyumun 2. Gününde renk ve dijital baskı laboratuvarı kurulmuş ve sertifikalı “Uygulamalı Renk Yönetimi” semineri yapılmıştır.

Sempozyumun sponsoru olan 6 ana sponsor işletme yetkilisi teknik ve tanıtıcı sunumlar yapmıştır. 6 ana sponsor ve 23 etkinlik sponsoru stand açarak katılımcılarla mesleki iletişim kurmuşlardır.

Ortaöğretim, ön lisans ve lisans eğitimi veren okul ve fakültelerin öğretmen ve akademisyenleri, sektörden işveren, mavi ve beyaz yakalı işgörenler bildiri sunarak veya dinleyici olarak, katılmışlardır. Sempozyumun son gününde önemli bir panel düzenlenmiştir. Panelin konusu sempozyumun 2 ana temasından biri olan “Matbaacılık Eğitimi” olmuştur. Panelistler İstanbul Sanayi Odası, BASEV, Etiket Sanayicileri Derneği ve Marmara Üniversitesini temsilen katılarak görüş bildirmişlerdir.

Sempozyumda sözlü ve poster şeklinde sunulan bildiriler hızla kitap haline getirilerek yayınlanacaktır. 


HD Flexo Semineri Yapıldı

 

Ambalaj baskı endüstrisindeki ihtiyacı karşılamak amacıyla sektörde önemli adımlar atan bilim firması DuPont™ Ambalaj Grafikleri ve EskoArtwork 17 Ekim 2011, pazartesi günü Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü İbrahim Üzümcü Konferans Salonunda ambalaj sektörünün profesyonel yöneticilerini bir araya getirerek “HD Flexo” konulu teknik seminer düzenledi. Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Matbaa Eğitimi Bölümü Öğrencilerinin de katıldığı seminere konuşmacı olarak; Asuman Yazıcı, Ali Abdoh, Dan Pulling ve Armand Gougay katıldı.  


Geleneksel 4. Mezunlar Buluşması Yapıldı

  

Türkiye'de lisans düzeyinde matbaacılık eğitimi veren ilk kurum olan bölümümüz 2011 yılında 31.mezunlarını verecektir.

Matbaacılık sektörü ve eğitimine öncülük eden bölümümüzün, tüm mezunlarını bir araya getirerek yeni mezunlarımızla tanışmalarını ve dayanışma içinde olmalarını sağlamak amacıyla organize edilen ve 2008 yılından beri her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelen mezunlar buluşmasının dördüncüsü 26 haziran 2011 pazar günü Marmara Üniversitesi 125. yıl Anfi Tiyatrosunda 14:30-19:00 saatleri arasında gerçekleşmiştir. Bu buluşmada sunuculuğu son sınıf öğrencilerimizden ve aynı zamanda bölüm birincisi olan Merve Erdoğ yapmıştır. Diğer tüm hizmetleri 2011 yılı yeni mezun öğrencilerimiz yapmışlardır.

Buluşmamız Bölüm başkanımız Doç. Dr. Efe N. Gençoğlu ve organizasyon koordinatörü hocamız Yar. Doç. Dr. Hayri Ünal hocalarımızın konuşmaları ile başladı. Daha sonra geçen yıllarda da olduğu gibi 25.yılını dolduran mezunlarımıza sertifikaları verildi. Sponsor firma tarafından örgün ve ikinci öğretim birincilerimiz Merve Erdoğ ve Eren Ölmezses’e birincilik ödülü olarak dizüstü bilgisayar verildi.

Dördüncü Mezunlar Buluşması Ana Sponsoru Umur Basım ve Kırtasiye A.Ş. ile DYO Matbaa Mürekkepleri olmuştur. 
Buluşmada çok sayıda hediye sponsorluklarda olmuştur. Başta Umur Basım ve Kırtasiye A.Ş. ve DYO Matbaa Mürekkepleri olmak üzere tüm sponsorlarımıza teşekkür ederiz.

Mezunlar buluşması yiyecek içecek ikramları ve keyifli canlı müzik ziyafetiyle sona erdi.


Matbaa Kulübü Semineri Hürriyet Gazetesi Kampüs Ekinde Haber Oldu

Matbaa Eğitimi Bölümü Öğrencileri için Matbaa Kulübü tarafından organize edilen seminer Hürriyet Gazetesi Kampüs ekinde haber oldu. 26 Nisan 2011 tarihinde Mustafa Necati Konferans Salonunda üç ana başlık altında gerçekleştirilen seminerin konuları ve sunucuları sırasıyla, 1. "Sanayici Gözüyle Okul Başarısından Hayat Başarısına Giden Yol" Umur Basım ve Kırtasiye Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Umur, 2. "Özgeçmiş Yazma, Mülakat ve İnsan Kaynakları Değerlendirme Kriterleri" Umur Basım ve Kırtasiye Sanayi ve Ticaret A.Ş. İnsan Kaynakları Yöneticisi Dilek Koyuncu, 3. "Mesleki ve Teknik Bilginin İş Yaşamında Uygulanabilir Olması ve Önemi" Umur Basım ve Kırtasiye Sanayi ve Ticaret A.Ş. Basım Grubu Geliştirme Müdürü Ahmet H. Kılıç'tır. 

Katılımın bir hayli fazla olduğu seminer öğrenciler tarafından çok yararlı bulundu.


Doğuş Üniversitesi Öğrencilerini Misafir Ettik.

 

Doğuş Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İletişim Bilimleri Bölümü, Desktop Publishing Dersi ve Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü, Masaüstü Yayıncılık Dersi öğrencileri 13 nisan çarşamba günü bölümümüz de Xerox Dijital Baskı ve X-Rite Renk Laboratuvarında ders gördüler. Doğuş Üniversitesinde bahsi geçen dersleri de veren hocamız Doç.Dr. Türkün Şahinbaşkan öğrencilerine renk yönetim sistemi ve dijital baskı üzerine sunum yaptı. Doğuş Üniversitesi öğrencileri sunumlar sonrasında hem renk yönetimi ile ilgili hem de dijital baskı ile ilgili olarak uygulama yapma fırsatı buldular.


Mehmet Oğuz hocamız TAGA 63. Yıllık Teknik Konferansına Katıldı.

 

Bu yıl Amerika'nın Pittsburgh kentinde düzenlenen TAGA (Technical Association of the Graphic Arts) Konferansı 6-9 mart 2011 tarihlerinde gerçekleşti. Konferansa Yrd. Doç. Dr. Mehmet Oğuz hocamız ve Öğr. Gör. Mustafa İnce ''The Investigation of the Effect of Raw Materials in Packaging Cost" isimli bildiri ile katıldılar.

Konferans, çoğunluğu Amerika'dan olmakla birlikte dünyanın çeşitli üniversitelerinin, Matbaacılık ve Grafik iletişim ile İlgili Bölümlerinden (Rochester Institute of Technology, Western Michigan University, Shanghai Publishing and Printing College, Carnegie Mellon University, Eastern Illinois University, Marmara University, Karabuk University, Ryerson University, Arizona State University, Linköping University ...) çok sayıda akademisyenin ve öğrencinin, çeşitli firmalardan (Sappi, Man Roland, Kodak ...) temsilcilerin ve çeşitli kurumlardan (Printing Industries of America, TAGA, UGRA ...) araştırmacıların katıldığı, çok saygın bir konferans olarak anılmaktadır.

Konferansta kağıt, mürekkep, renk, baskı standartları, baskı işlemleri, tramlama teknikleri, ambalaj üretimi, çevre ve sürdürülebilirlik gibi pek çok konuda sunumlar yapıldı. Öğrenciler için ayrı bir oturum düzenlendi. Burada profesörleriyle birlikte gelen öğrenciler getirdikleri çeşitli baskı ürünleriyle okullarını tanıttılar. Ayrıca öğrenciler de çeşitli araştırmalarını sundular. Son gün öğrenciler için tüm katılımcılar tarafından oylama yapıldı ve çeşitli kategorilerde 1. olanlar gala yemeğinde açıklandı ve ödülleri verildi.

Son gün gala yemeğinde Mehmet hocamız oturduğu masada diğer akademisyenler ile gelecekte üniversite düzeyinde matbaacılık eğitiminin nasıl olması ve hangi isim altında verilmesi konusunda fikir alışverişinde bulundular. Amerikada çoğunlukla Grafik İletişim ve Grafik Mühendisliği kavramlarının geçerli olduğu vurgulandı. Avrupada ve bazı Asya ülkelerinde ise Matbaa Teknolojileri, Baskı ve Medya Teknolojileri ve Matbaa Mühendisliği Kavramlarının ön planda olduğu söylendi. Sohbetin sonunda akademisyenler, matbaacılık eğitiminin daha verimli verilebilmesi için Matbaa Teknolojileri veya Matbaa Mühendisliği modellerinin daha iyi bir seçim olabileceğini vurguladılar.

Hocamız, bu kongrenin kendisi için çok yararlı geçtiğini ve TAGA gibi uluslararası konferans ve etkinliklere katılmamızın, hem bilgi paylaşımı hem de Bölümümüzün uluslararası düzeyde tanınması açısından, büyük bir önem taşıdığını belirtmiştir.


Öğrencilerimiz Matset'te HP Indigo'yu Denedi

Bölümümüz öğrencileri 1 mart tarihinde gerçekleştirdikleri Matset gezisinde HP Indigo dijital offset baskı makinesini kullanma fırsatı buldular.

 


Yeniyılın İlk Gezisi Sabah Gazetesi'ne Yapıldı.

Matbaa Kulübü 2011 yılında ilk sektör gezisini Sabah Gazetesine düzenledi. 14.01.2011 tarihinde gerçekleşen gezide Yrd.Doç.Dr. Hüseyin N. Beytut ve Arş. Gör. Doğan Tutak öğrencilere eşlik etti.

Gezi süresince bir gazetenin nasıl üretildiği baştan sona ilgili kişilerce detaylı bir şekilde anlatıldı. Ctp sistemde kalıpların nasıl hazırlandığı, makineye takılması sırasında hangi işlemlerden geçtiği, bobin yükleme üniteleri, kağıt değişim işlemleri, gazete kağıdının nasıl katlandığı ve insertlerin nasıl bir araya getirildiği, üretim sırasında öğrencilerimize gözlemleme fırsatı verildi. Öğrencilerimiz bir gazetenin nasıl üretildiği hakkında bilgi sahibi odu.

Sabah Gazetesi çalışanlarına misafirperverliği ve gezimiz süresince bize eşlik eden eski mezunumuz ve Sabah Gazetesi çalışanı Ali Ekber Fırat'a ilgisinden dolayı çok teşekkür eder, ayrıca geziye katılan ve emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederiz. 


Birincinin adresi değişmedi: Marmara Üniversitesi

 

Etiket Sanayicileri Derneğinin (ESD) 2008 yılından bu yana geleneksel olarak gerçekleştirdiği Ulusal Etiket Baskı ve Tasarım Yarışmasının üniversiteler arası bölümünde birincilik ödülü yine Üniversitemiz Teknik Eğitim Fakültesi Matbaa Eğitimi Bölümü öğrencisi Pelin Şahin kazanmıştır. Değişik üniversitelerin matbaacılık alanındaki bölümlerinden toplam 234 eserin katıldığı yarışmada Pelin Şahin'in Arş. Gör. Dr. Sinan Sönmez'in danışmanlığında gerçekleştirdiği "Kalite Güven Üretir" sloganlı eseri birinciliğe layık görülmüştür. EurobankTekfen ve Türk Standartları Enstitüsünün desteklediği yarışmada Pelin Şahin ödüllerini EurobankTekfen Genel Müdür Yardımcısı Şebnem Dönbekçi, Türk Standartları Enstitüsü Pazarlama ve Tanıtım Dairesi Başkanı Nesrin Sevimli ve ESD derneği adına Avery Dennison Satış Müdürü Z. Murat Sipahioğlu'ndan almıştır. Şahin, yarışmadan hemen sonra yaşadığı duyguları şu şekilde dile getiriyor: "Yarışmaya tasarımı yolladığım ilk gün aklımda geçenler en azından bir derece alabilmekti. Aradan geçen vakitte arkadaşlarımda çalışmaları gördükçe şansımın çok fazla olmadığını düşünmeye başlamıştım. Sonuçların açıklanacağı ilk gün finalist olduğumu öğrendiğimde çok mutlu oldum. Belki sonuçlar açıklandığında birinci olamayabilirdim. Ama tasarımımın beğenilmesi beni çok mutlu etti ve heyecanlandırdı. Sıra sonuçların açıklanmasına geldiğinde ise ismimin birinci olarak okunması anında heyecandan ne yapacağımı bilemedim. O anı tarif etmenin imkanı yok, tek söyleyebileceğim harika ve heyecan verici bir durum. Kimsenin bu tür yarışmaya katılırken umutsuz olmaması gerektiğini düşünüyorum artık. Çünkü beğeni göreceli bir kavram ve her an sizde o kürsüde olabilirsiniz."

Yarışmaya katılan konuk olarak katılan Türk Standartları Enstitüsü ve Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacı katılmış ve Türk Standartları Enstitü'sünün yaptığı çalışmalar ve standarların önemi hakkında aydınlatıcı bir konuşma gerçekleştirmiştir. Büyükhelvacı konuşmasında Matbaacılığın ve Ambalaj Sektörünün hayatımızdaki yeri ve önemi üzerinde görüşlerini bildirmiş ve bu sektörün gelişmesi yönündeki dileklerini bildirmiştir. Yarışmaya Teknik Eğitimi Fakültesi Dekan Yardımcılarından Doç. Dr. İsmail Usta katılarak Matbaa Eğitimi Bölümü'nü ve öğrencilerini onurlandırmışlardır.

Holiday Inn İstanbul Airport otelinin seminere salonunda gerçekleşen yarışmanın aralarında Üniversitemiz Teknik Eğitim Fakültesi Matbaa Eğimi Bölümü'nün de standının bulunduğu alanda sektörle ile matbaa makinaları ve ham maddeleri üreticileri bir araya gelme fırsatı bulmuş ve sektör yetkililerinin isteklerine yanıt vermeye çalışılmıştır.


Bu sayfa Matbaa Eğitimi Bölümü tarafından en son 09.05.2014 11:44:36 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM